Regendouche
Een regendouche staat hoog op het verlanglijstje van menig huisbezitter. En dat is niet voor niets. Met een regendouche creëer je net even dat beetje luxe waar je elke dag weer van kunt genieten tijdens je ochtend- of avondritueel.
Natuurlijk geeft een regendouche veel meer water af dan een gewone douche. Dit is dan weer handig voor het wassen van je haren, of als je wat breder gebouwd bent bijvoorbeeld.
Een regendouche kopen is dan een prima oplossing en zal je voor lange tijd plezier geven.
Welke soorten er allemaal zijn en wat de aansluitcriteria inhouden lees je hieronder.
Hopelijk kun je daarmee voor jezelf een goede keuze maken voor een douche die perfect past bij jou en bij je badkamer.
Duurzame onder de douche
De uitvinding van de regendouche
De regendouche werd zo’n twintig jaar geleden voor het eerst in ons land geïntroduceerd. Er werd destijds niet zo veel reclame voor gemaakt, en werd daarom pas jaren later een hit.
Inmiddels zijn er vele soorten en maten regendouches, dus genoeg keuze om voor elke badkamer het juiste model te kiezen. Er zijn zelfs douches waar ook aan de zijkant water af komt. Of zo’n systeem ook voor jou voordelen biedt zul je zelf moeten bedenken.
Het is wel belangrijk dat je je eerst goed oriënteert op de voor- en nadelen van een dergelijke en een standaard regendouche installatie. Warmwaterverbruik en installatie vormen daarbij belangrijke factoren.
Waterverbruik
Hoe groter de douchekop van je regendouche, hoe meer water deze zal verbruiken. Zeker wanneer je een krachtige straal uit je apparaat wilt hebben, is het van groot belang dat je de waterdruk van je wateraansluiting goed opmeet.
Een doorsnee regendouche verbruikt 25 liter per minuut. Dit is meer dan twee keer zoveel als een reguliere douche. Alternatieve oplossing zijn er ook: Er zijn ecologische regendouches te koop die ongeveer 17 liter per minuut verbruiken. Deze douches geven echter minder comfort dan de standaardmodellen, maar kunnen een prima oplossing zijn als jouw waterdruk een groter model niet aankunnen.
Warmwater productie
Een standaard warmwaterinstallatie levert 10 tot 13 liter water per minuut. Dit is niet voldoende om je regendouche optimaal te gebruiken.
Alvorens je je regendouche gaat bestellen is het dus van groot belang dat je weet hoeveel warm water er bij jou door de kraan komt. Dit is gemakkelijk te meten door je kraan open te zetten op een temperatuur die je normaal onder de douche ook gebruikt. Dan hou je een emmer onder de kraan en tel je één minuut af. Vervolgens meet je hoeveel water er in de emmer is gevallen.
Hoeveel water jouw nieuwe regendouche nodig heeft verschilt per model, dus ga pas een regendouche bestellen nadat je bovenstaande gegevens weet.
Warmwater productie verhogen
Mocht jouw woning inderdaad niet over genoeg vermogen beschikken om een regendouche te ondersteunen, dan zijn er vier oplossingen.
- Vervang je cv-ketel met een ketel met meer vermogen
- Sluit een elektrische boiler aan speciaal voor je regendouche
- Sluit een geiser aan speciaal voor je regendouche
- Een waterontkalker bestellen
Het vervangen van je cv is natuurlijk een dure investering. Het ligt er dan ook aan hoe oud je huidige cv is. Mocht deze toch binnenkort moeten worden vervangen, dan is het een goed idee om eens te kijken naar een cv met een wat hoger vermogen. Zoals eerder beschreven zal de cv moeten aansluiten op de eisen van de gekozen douche. Win eventueel wat extra advies in bij een cv-monteur.
Een aparte boiler of geiser aansluiten zijn goedkopere alternatieven dan het vervangen van een complete cv-installatie. Het apparaat zal extra vermogen leveren dat enkel en alleen wordt gebruikt voor jouw douche. Je kunt dus zo’n boiler of geiser tegelijk met je regendouche bestellen. Boilers zijn minder onderhoudsgevoelig in vergelijking met een geiser. Daar staat wel tegenover dat ze wat duurder zijn in de aanschaf.
Hergebruik je warm water
Douchen is de hoogste waterverbuiker in je huis. Ruim 60 procent van al het water dat je dagelijks verbruikt is toe te rekenen aan dit apparaat.
Het loont dus de moeite om eens te kijken naar moderne oplossingen om het water dat je gebruikt te hergebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door een warmtewisselaar te gebruiken op je douchepijp of -bak.
- Douchepijp warmtewisselaar: een dikkere pijp van zo’n 2 meter wordt over een dunnere pijp geplaatst. Bij het water dat wordt afgevoerd gebruikt het systeem de binnenste pijp. Door de buitenste pijp stroomt dan het ‘verse’, warme water. Doordat het ‘verse’ water deels wordt opgewarmd door het afgevoerde warme water zal je cv minder hard moeten draaien voor dezelfde temperatuur. En dat scheelt energie, dus geld.
- Douchebak warmtewisselaar: bij dit systeem stroomt het warme afvoerwater via de sifon over een koperen schotel. Dit warme water geeft zijn warmte af aan een ingebouwd spiraalvormige buis waarin het ‘verse’ water naar de douchekop stroomt.
Design
Nadat de juiste installatie is gekozen kun je een regendouche bestellen. Regendouches kopen kan online of in de winkel. Misschien is het handig om eerst in de winkel wat advies in te vragen alvorens de eerste de beste douche te bestellen.
Hij kan er wellicht mooi uitzien, maar soms is hij gewoon niet praktisch. Kies ook een model dat bij jouw badkamer past. Uitstraling en kleur zijn hierbij van groot belang. En kijk ook zeker even naar de garantie. De goedkopere modellen hebben vaak geen garantie op gebroken of beschadigde onderdelen. Goedkoop is dan duurkoop, dus kijk en vergelijk.
Resultaat
Uiteindelijk zul je zien dat je na installatie van de door jou gekozen oplossing een geweldig resultaat boekt. Je moet het ook echt zien als een investering. Er zullen jaren van genot volgen, elke keer als jij onder de douche stapt. En uiteraard gaat de waarde van je huis ook flink omhoog. Nu is het zaak om je regendouche bij te houden. Maak regelmatig schoon, zorg minimaal voor een controle iedere twee jaar en wees vooral zuinig op dit kostbaar bezit. Je hebt er tenslotte hard voor gewerkt om de trotse eigenaar te zijn van deze unieke uitvinding.