Douchewand

De douche is misschien wel het allerbelangrijkste apparaat in ons huis geworden. En dat is helemaal niet zo gek. Het hele gezin gebruikt hem vrijwel dagelijks, dus waarom zou je hem niet zo prettig mogelijk maken? Bijvoorbeeld met een douchewand.

Een beetje luxe is altijd fijn, maar het moet ook praktisch zijn. Voor elke ruimte is er een perfecte oplossing: Van complete douchecabines tot en met een mooi afgewerkte douchedeur. Welke oplossing voor jou het beste werkt kan alleen jij bepalen.

Maar een en ander begint met een goede douchewand. Hieronder staan een aantal ideeën en tips die gericht zijn op het plaatsten van zo’n douchewand. Welke soorten wanden zijn er? Waar moet ik op letten bij het installeren?

En zijn er nog andere onderdelen die wellicht handig zijn om aan te schaffen? Je vindt de antwoorden in het artikel hieronder.

Duurzame onder de douche

Soorten wanden

Er bestaan een heleboel soorten douchewanden. Sommige zijn mooier dan anderen en anderen zijn praktischer. Installatie van zo’n wand hoeft niet erg moeilijk te zijn. Als je over wat technisch inzicht beschikt en het juiste gereedschap hebt (of leent) kom je al een heel eind. Mocht je het toch niet aandurven, dan is belangrijk om van tevoren te bedenken wat er allemaal nodig is om je toekomstige douchewand op een correcte manier te installeren in je (nieuwe) badkamer. Een handige klusjesman zal hier maximaal een uurtje aan kwijt zijn, dus erg hoge kosten zal dit niet opleveren.

Materiaal

Douchewanden zijn er in principe in twee varianten: van glas of van hard plastic. De keuze is aan jou welk materiaal jij mooier, of handiger vindt. Glas geeft een wat luxere uitstraling en is gemakkelijker schoon te houden.

Hard plastic is aan de andere kant een stuk goedkoper. Glas gaat ook weer langer mee. En dan zijn er nog verschillende glassoorten. Wellicht is getint glas bijvoorbeeld wel mooi in jouw badkamer. Laat je dus goed voorlichten over de exacte verschillen alvorens een beslissing te nemen.

Deuren

Vaak wordt bij een douchewand ook een douchedeur geplaatst. Dit kan vooral handig zijn in kleinere badkamers. Het water van de douche spettert dan niet de badkamer in, maar valt mooi tegen de douchedeur aan. 

Bij grotere badkamers vinden veel mensen het fijner als je meteen de douche in kan kijken. Dit is dan vooral het geval als je glazen douchewanden hebt gekozen mooie wandtegels hebt waarmee je wilt pronken. Douchedeuren zijn erin hard plastic en glas, net zoals de douchewanden. Maak zelf de keuze wat voor jou het handigste is en kijk uiteraard ook naar je budget.

 

Douche

Je moet op je douchewand natuurlijk ook een mooie douche installeren, tenzij je dit rechtstreeks op de muur doet. Douchekoppen en -kolommen zijn er in duizenden soorten en maten, ieder met een zeer verschillend prijskaartje.

De kwaliteit schommelt ook enorm, met name door de enorme import vanuit Azië. Lees daarom genoeg reviews en laat je voorlichten door vrienden en familie voordat je je keuze maakt. Het zou zonde zijn als je na drie maanden de boel weer moet vervangen omdat de kraan is afgebroken.

Je douchewand bestellen

Het bestellen van douchewanden, douchedeuren, douchekoppen en douchekolommen kun je online doen. Wel kan het handig zijn om deze te laten afleveren in de winkel, dus het is een goed idee om te shoppen op de website van een winkel bij jou ij de buurt.

Zo kun je, voordat je hem ophaalt, nog even met de verkoper bellen om te dubbel checken of alles compleet is. Dit is ook een handig moment om de garantie te bespreken. Lees deze eerst door op de website en vraag dan naar specifieke zaken met betrekking tot jouw product(en).

Douchebak

De keuze voor een douchebak of het weglaten ervan kan ook een invloed hebben in je keuze van je douchewand. Hard plastic is gemakkelijker te installeren op een douchebak, maar als je ervoor hebt gekozen om bijvoorbeeld je douchewand op een muurtje te plaatsen, dan maakt het niet uit of er een douchebak is geïnstalleerd of niet.

Bedenk wel dat het weglaten van een douchebak betekent dat je zelf de waterafvoer moet regelen. Dat betekent dat de vloer van de douche moet aflopen naar het putje. Je zult ook een gootje moeten aanschaffen. Tevens is een dorpel aan te raden, vooral bij kleinere doucheruimtes.

Het installeren

Je hebt je keuzes gemaakt en bent klaar voor de start. Zorg dat je vooral genoeg tijd hebt gepland om dit project uit te voeren. Zorg dat je een techneut kunt bellen als dit nodig is. Met rust en doorzettingsvermogen zul je zien dat het klusje snel geklaard is.

Je zult eerst je bestaande installatie moeten afbreken. Dit kun je in principe een dag van tevoren al deels doen. De douchewand plaatsen moet loodrecht gebeuren. Gebruik waterpas en ondersteuning om te zorgen dat één en ander op zijn plaats blijft staan. Boor schroeven op de juiste plek en voilà: je wandje staat.

Onderhoud

Verzorg je douchewand goed. Hang bijvoorbeeld een klein trekkertje aan of naast je wand, zodat eenieder die gedoucht heeft niet vergeet om even de druppels van het raam af te vegen. Kalk is hierbij de grootste boosdoener. Gebruik hier bijvoorbeeld schoonmaakazijn voor. Hier geldt: beter voorkomen dan genezen. Doe wat groot onderhoud eens in de twee weken.

Bekijk van tevoren welke middelen het best geschikt zijn voor het materiaal waar jouw douchewand van is gemaakt. Verder is het raadzaam om eventuele kitranden eens in de twee jaar te vervangen. Zo voorkom je schimmel dat bij plastic douchewanden kan overlopen naar je wand. Hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen.

Tot slot

Geniet van je eigen geplaatste douchewand! Elke morgen kun jij nu met trots douchen in een comfortabele omgeving.

Of je nu hebt gekozen voor een kleine douchekop of een regendouche, het zal een genot zijn om onder je nieuwste aanwinst te staan.

Je familie en vrienden zullen ook trots op je zijn.

En jij kunt nu zelf anderen adviseren over wat er allemaal bij komt kijken om zo’n badkamer projectje tot een succesvol eind te brengen.