Douchecabines

Mooie strakke douchecabines, wie wil dat nou niet? Tegenwoordig zien we steeds vaker kant-en-klare pakketten voor de handige doe-het-zelver in de bouwmarkten liggen. Is dit iets voor jou? Of toch liever een eigen model halfopen douchecabine? Wat komt hier allemaal bij kijken en waar moet ik op letten?

Douchecabines met hemeldouche, radio, sauna, enzovoorts. Er is zoveel keuze dat je niet weet waar je moet beginnen. En elke douche heeft weer zijn voor- en nadelen. En een ander prijskaartje.

Montage

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat er allemaal nodig is om je toekomstige douchecabine op een juiste manier te installeren in je (nieuwe) badkamer. Vaak wordt dit werk onderschat, mede doordat de verkopende partij (of website) aangeven dat het een erg gemakkelijke taak is. Het is echter gebleken dat er nogal eens wat misgaat. En dit begint al bij de handleiding.

Deze zijn vaak incompleet, of überhaupt niet in het Nederlands. De meeste douchecabines komen namelijk uit China en daar wordt niet al te nauw gekeken naar de details. Controleer dit dus goed, of laat dit controleren, voordat je je droomdouche gaat kopen. 

Duurzame onder de douche

Onderdelen

Een ander probleem is het ontbreken van onderdelen. Ook hier geld dat omdat het product waarschijnlijk uit Azië komt, het lastig is om van tevoren in te schatten of het compleet is.

En als dit niet het geval is, is het lastig retourneren met een pakket zo groot als je auto. Ook het nabestellen van onderdelen is lastig, omdat levertijden vanuit het verre Oosten nu eenmaal langer zijn dan een nationaal geproduceerd product.

Een goede tip is om de verkoper je bestelling goed na te laten lopen voordat je je bestelling ophaalt. Een douchecabine bestellen via internet kan natuurlijk ook, maar bedenk dan dat deze controle er waarschijnlijk niet bijzit.

 Materiaal

Het materiaal van je douchecabine hangt helemaal af van het design dat je kiest. Als je een compleet gesloten systeem wilt, dan zal het apparaat in de meeste gevallen uit hard plastic bestaan. Kies je ervoor om zelf een cabine te bouwen, dan kun je kiezen tussen een glazen of een hard plastic douchewand. Glas geeft een luxer gevoel, maar plastic is weer wat goedkoper. Glas is wel weer makkelijker schoon te houden. Dus bedenk goed waar jij vrolijk van wordt en kijk natuurlijk ook naar je budget!

Deuren

Een andere keuze die je moet maken is wat voor soort deur je in je douchecabine wilt hebben. Je kunt daarbij kiezen voor schuifdeuren of openslaande deuren.

Over het algemeen is een schuifdeur handiger als je een wat kleine ruimte hebt. Bij grotere badkamers geven openslaande deuren een luxe gevoel. Wel even goed nameten tot hoever de deuren openslaan om te voorkomen dat het toch nog te propperig wordt.

Als alternatief kun je de deuren weglaten bij een zelfgemaakte douchecabine. In dat geval is het belangrijk dat je kijkt of er water kan spetteren buiten de cabine.

Kranen

Een of meerdere kranen moeten ook worden aangekocht voor je douchecabine. Ook hier zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Een regendouche is natuurlijk te gek, maar hiervoor moet je wel de benodigde waterdruk hebben. Ga dit dus eerst na voordat je deze keuze maakt. Verder zijn een mengkraan en een handdouche de meest voorkomende elementen die aangeschaft worden. Kijk ook even naar een waterbesparende kraan. Deze zijn tegenwoordig niet meer zo duur en kunnen een boel besparing opleveren.

Mocht je kiezen voor een halfopen model, dan is het van belang om te bedenken of je je kranen rechtstreeks aan de muur wilt hebben, of of je er een aparte wand voor gaat maken/ kopen. Aan de wand kan erg mooi zijn als je je wandtegels (of vloertegels!) wilt laten terugkomen in je douchecabine. 

Douchebak

Een kant-en-klare douchecabine heeft meestal al een geïnstalleerde douchebak. Als je echter zelf een cabine gaat bouwen, moet je kiezen of je een bak wilt, of of je liever je model rechtstreeks op de grond wilt zetten.

Ook hier geldt weer, dat als je mooie tegels hebt, het zeker mooier is om dit laatste te doen. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je op moet letten, zoals een goed en mooie afvoer, een dorpel en het aflopen van de grond naar de goot toe.

Technische snufjes

Zoals al eerder genoemd zitten de moderne kant-en-klare douchecabines vol met de nieuwste technische snufjes. Ook als je zelf een cabine gaat maken kun je er het nieuwste van het nieuwste in zetten. Naast de regendouche en verlichting kun je hierbij denken aan een massagesysteem, stoombad, geurdispenser, ventilatie, radio/mp3, afstandsbediening en bluetoothaansluiting.

Douchecabine bestellen

Een mooie douchecabine kun je vrijwel altijd van tevoren bestellen. Je zoekt je model op, belt naar de winkel en geeft aan dat je de cabine op een bepaalde dag komt ophalen. Dit is een perfect moment om ook aan de verkopende partij te vragen of zijn het pakket willen openmaken om te zorgen dat alle onderdelen erin zitten. En het is ook een mooi moment om de garantie door te nemen. Wordt het product bijvoorbeeld gratis opgehaald als het niet werkt? Zo sta je niet voorverrassingen op het moment dat het te laat is.

Aan de slag

Je douchecabine bestellen doe je pas nadat je helemaal op de hoogte bent van wat je wilt en wat het kost. Je hebt advies ingewonnen en hebt een techneut, eventueel als back-up, waar je van aankunt.

Je bent klaar voor de volgende stap: het installeren zelf. Doe dit vooral op je gemak en niet te gehaast. Zeker bij de technische klant van het verhaal ben je langer bezig met het oplossen van fouten dan het daadwerkelijk uitvoeren van de installatie.

Als laatste: Kies een model dat bij je past, maar ook bij de rest van je badkamer en huis. Op deze manier wordt je douchecabine een echte eyecatcher. En omdat je zelf al het werk hebt verzet, kun je trots op jezelf zijn. Je douchecabine is helemaal van jou en je kunt nu je vrienden jouw verhaal vertellen over wat en hoe ze een douchecabine kunnen installeren. Het allerbelangrijkste is echter dat jij elke ochtend kunt genieten van een heerlijke luxe douche.