Designradiator
Een badkamerverbouwing wordt tegenwoordig vrij vaak gedaan door mensen die graag een leuke vernieuwing in hun huis willen hebben. Het voordeel van het verbouwen van de meest gebruikte kamer des huizes en een designradiator inbouwen, is dat het niet al te veel hoeft te kosten en je er snel een verrassend resultaat mee kan boeken.
Naast het sanitair en de tegels is het juist de radiator die een mooie finishing touch kan geven aan een badkamer die echt van jou is.
Een badkamer waar jij mee kunt pronken en die strak en stijlvol is ingericht. Wat komt er allemaal bij kijken bij zo’n apparaat? En hoe moeilijk is het om er een te installeren?
Een designradiator kopen is een perfecte oplossing die wellicht ook voor jou een mooie aanwinst kan zijn in je nieuwe badkamer. Wat je daarvoor nodig hebt en waar je op moet letten lees je hieronder.
Duurzame onder de douche
De designradiator
De designradiator bestaat al zo’n 25 jaar. Het was destijds een zeer luxeartikel dat alleen door de rijken kon worden betaald. Enkele duizenden (toen nog) guldens moest je ervoor neerleggen.
Vandaag de dag is dat al lang niet meer zo. Voor een paar honderd euro heb je al een aardig model en je kunt ze online zelfs goedkoper vinden. Waar die prijsverschillen vandaan komen? Kwaliteit. De goedkope import uit met name China heeft, zoals dat voor verschillende producten geldt, voor een enorme prijsdaling gezorgd in de jaren negentig. Met prijsdalingen kwamen uiteraard ook compromissen op de gebruikte materialen en verf. Jaren later kunnen we stellen dat er aardig wat minder goede designradiatoren op de markt zijn, dus je bent gewaarschuwd!
Waar hang ik hem op?
De standaard plek voor een designradiator is toch wel zo dicht mogelijk bij de douche. Dat is handig voor je handdoeken, mocht je kiezen voor een model met buizen.
En dat buizenmodel is dan weer de meest gekozen optie. Het is wel belangrijk om te kijken of er voldoende plaats is naast de douche, want anders is het beter een andere plek te overwegen.
Kijk goed naar de verdeling van de andere zaken in je badkamer, zoals de spiegel en eventuele kastjes. Een radiator, zeker als hij als eyecatcher wordt ingezet, moet ruimte om zich heen hebben. Ook is het zo dat een radiator natuurlijk veel warmte afgeeft. Dit is een extra reden om hem lekker alleen weg te hangen.
Grootte van je radiator
Het berekenen van het aantal kuub dat je in je badkamer hebt is van groot belang bij het berekenen van de capaciteit die je designradiator moet hebben.
En deze capaciteit bepaald dan weer de grootte van het apparaat. Je kunt tegenwoordig eenvoudig een capaciteitsberekening maken op het internet. Je hebt dan alleen de afmetingen van je badkamer nodig.
Ga ook na of je je radiator horizontaal of verticaal wilt hangen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor het deel van de muur dat je nieuwste aanwinst zal innemen. Veel merken hebben de keuze uit deze twee opties, dus meet en kies wat je het mooiste vindt.
De kleur
De meeste designradiatoren zijn vandaag de dag wit of gebroken wit. Dit was al zo 25 jaar geleden en is vandaag de dag nog steeds zo. Wit is natuurlijk prima in een strakke badkamer en niet voor niets de meest gekozen kleur.
Als je echter naar een alternatief zoekt, dan zijn er leuke opties te krijgen. Wat dacht je van een zwarte designradiator? Of een roze? En natuurlijk kun je er altijd nog voor kiezen om het zelf te schilderen of te spuiten. Je designradiator wordt meteen een eyecatcher, maar zorg wel dat het niet té wordt.
Als je het overdrijft wordt het misschien een kermis bedoeling in je badkamer en dat zou zonde zijn van de investering. Een gekleurde designradiator komt het best tot zijn recht in een verder witte badkamer. Wel kun je je witte badkamer opfleuren met accessoires in dezelfde kleur als je radiator, bijvoorbeeld mooie roze tandenborstelbekertjes?
Prijs
Prijs vormt nog steeds een van de meest belangrijke overweging punten van kopers. Dat is jammer, want de al eerdergenoemde kwaliteit speelt een minstens zo belangrijke rol als je over 5 jaar nog eens door je badkamer loopt. Goedkoop betekent helaas nog steeds dat er waarschijnlijk is bespaard op de onderdelen, waarvan je de meeste niet kunt zien.
Kies voor een model dat bij je past. Uiteraard is het anders of je in een studentenhuis woont of in een villa of of je huurt versus bezit. Laat je vooral niet alleen wegslepen door de mooie prijs, maar lees reviews en win advies in. Ga je uiteindelijk je designradiator bestellen? Check dan ook nog even hoe het zit met garantie op je investering.
Installeren
Het installeren, ofwel ophangen van je radiator is aan lastig klusje. Uiteraard is het afhankelijk van wat je allemaal wilt, maar meestal moet er in de muur worden gefreesd en dat is nu eenmaal niet een werkje dat voor iedereen is weggelegd. Een klusjesman kan je hier natuurlijk makkelijk mee helpen.
Voor hem is dat de normaalste zaak van de wereld. Het is daarom ook aan te raden om hem in ieder geval als back-up optie te hebben. Ook als je zelf vrij handig bent, wordt vaak de specialist er nog even bijgehaald om te kijken of alles goed is verlopen.
Ga je verhuizen naar Gent en heb je een installateur nodig?
Want uiteindelijk ga je de verwarminsbuizen (meestal) inmetselen. Vervolgens komen er tegels overheen. Het zou jammer zijn als er een week later een lekkage ontstaat die had kunnen worden voorkomen.
Tot slot
Nadat het klusje geklaard is en alles netjes is opgeruimd blijft er nog maar een ding over: heerlijk genieten van je badkamer. Neem een lekker bad, of stap eens onder de douche. Is het niet heerlijk warm in je badkamertje?
En wat hangt hij er mooi bij. De warme handdoeken zijn een verademing in vergelijking met hoe het er vroeger aan toeging. Wees er trots op – je hebt het allemaal zelf gefikst. Je vrienden zullen hun ogen uitkijken en wellicht wat vragen hebben.
Jij bent nu de expert, dus adviseer er maar op los.